Även om det kan kännas svårt ibland finns det faktiskt mycket du kan göra på egen hand för att förbättra motivationen och dina studieresultat. Om du använder dig av vissa tekniker kan det göra inlärningen lättare, vilket kan leda till att du faktiskt inte behöver någon som hjälper dig med läxorna i längden.school-303928_640

En av de första sakerna du ska tänka på är att planera din läxläsning, både praktiskt och teoretiskt. Praktiskt genom att du faktiskt skriver in i kalendern vilken tid och hur länge du ska läsa läxor, så att du har en tydlig avgränsning mellan fritid och läxläsning, och så att du hinner göra klart dem i god tid till inlämningar och prov. Teoretiskt genom att du sätter upp mål och delmål med dina studier, så att du har något som kan motivera dig. Ett långsiktigt mål kan till exempel vara att du vill uppnå ett visst betyg i ett ämne innan terminen är slut.

Något annat som du bör fundera över innan du börjar göra dina läxor är var du koncentrerar dig bäst. Det är inte självklart att du ska läsa läxorna hemma; för många kan hemmet vara en plats full av distraktioner som syskon, datorn eller tv:n. Kanske kan du koncentrera dig bättre på biblioteket eller någon annanstans?

När du väl sätter dig ned för att göra läxorna ska du inte börja med uppgifterna direkt. Ta istället några minuter för att repetera det som du har lärt dig under dagen i skolan. Då blir det mycket lättare att komma ihåg allt när det är dags att plugga inför ett prov. När du sedan början med de olika läxorna är det viktigt att ge dig själv regelbundna pauser. Hjärnan kan bara koncentrera sig fullt ut i 45 minuter, sedan är det bra att resa på dig, dricka lite vatten, kanske äta något, och tänka på något annat i en kvart. Nu kan tv:n faktiskt vara ett hjälpmedel istället för en distraktion, eftersom det för många är avslappnande att titta på tv. Med ett kanalpaket från Canal Digital får du så många tv-kanaler att du kan försäkra dig om att det alltid finns något att titta på när du vill ta paus.

Följer du dessa tips och tar en sak i taget kommer du sakta men säkert att komma närmare ditt mål, helt på egen hand.